PostHeaderIcon Pracownia kulinarna


Pracownia kulinarna i gospodarstwa domowego jest miejscem bardzo chętnie odwiedzanym przez naszych uczestników. Przygotowanie i spożywanie posiłków to nie tylko zaspokajanie podstawowej potrzeby jaką jest głód, ale możliwość wykazania się własnymi umiejętnościami a często także szansa na odkrycie ukrytych talentów kulinarnych.
Tradycją w naszej pracowni kulinarnej jest przyrządzanie poczęstunku z okazji urodzin uczestników, śniadania Wielkanocnego, kolacji Wigilijnej, imprez okolicznościowych – Andrzejki, Walentynki.


Wspólne gotowanie jest często okazją do zabawy, dzielenia się własnymi doświadczeniami ale przede wszystkim daje możliwość nabywania konkretnych umiejętności m .in:
   planowania i robienia zakupów z uwzględnieniem ceny towaru
   zasad przechowywania żywności z uwzględnieniem terminów ważności spożywczej produktów
   podstaw zdrowego żywienia
   rozróżniania składników i ich przydatności
   umiejętnego korzystania z przepisów kulinarnych
   samodzielnego przygotowania posiłków
   dbania o swoje najbliższe otoczenie, stanowisko pracy
   poznają zasady higieny osobistej i otoczenia
   uczą się używania przyborów kuchennych
   poznają zasady bezpiecznego posługiwania się sprzętem będącym na wyposażeniu naszej kuchni - kuchenki elektrycznej i mikrofalowej, piekarnika, zmywarki, lodówki i innych drobnych sprzętów AGD.


pozostałe pracownie w "Promyku"